Zo rond jij jouw boekhouding van 2021 goed af

Zo rond jij jouw boekhouding van 2021 goed af

Het einde van het jaar is in zicht. Tijd om jouw boekhouding van 2021 af te ronden! Lees hier hoe je dit doet.

Verzamel alle facturen en bonnetjes

Ga even grondig door je administratie. Heb je alle facturen van dit jaar al verwerkt of verstuurd naar je boekhouder? En liggen er nog bonnetjes die je moet (laten) inboeken? Dit is het moment om hier goed naar te kijken, zodat je het jaar volledig kunt afronden.

Kun je dit jaar nog investeringen doen?

Door zakelijke investeringen te doen kun je jouw winst drukken. Misschien wil je nog graag een nieuwe laptop kopen omdat je oude het bijna begeeft? Een uitgave die meer heeft gekost dan € 450 excl. btw en ‘langer dan een productieproces’ meegaat in je bedrijf, mag je als investering rekenen. In dat geval mag je maximaal 20% van deze uitgave opgeven per jaar, voor een periode van minimaal 5 jaar. Als je nu dus een investering doet, kun je daar de komende 5 jaar jouw winst mee drukken.

Breng je kilometer- en urenadministratie op orde

Om ondernemer te zijn voor de Belastingdienst moet je voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar. Als je fulltime werkt kom je zeker aan deze uren, maar als je parttime in je onderneming werkt is het handig om hier een urenregistratie voor bij te houden. Werk deze daarom goed bij. Ditzelfde geldt voor je kilometerregistratie als je zakelijke kilometers wilt aftrekken van je winst.

Maak financiële plannen voor het nieuwe jaar

Zodra we met z’n allen proosten op een nieuw jaar met champagne en oliebollen is dit jaar al begonnen. En voor je het weet verlies je jezelf weer in de drukte van alledag. Neem daarom tegen het einde van het jaar de tijd om jouw financiële plannen door te nemen. Hoe is het afgelopen jaar financieel gegaan? Heb je jouw doelen kunnen behalen? En wat zijn jouw doelen voor het nieuwe jaar?

Op naar een prachtig nieuw (boek)jaar!