Fiscale veranderingen in 2022

Fiscale veranderingen in 2022

Wie Prinsjesdag heeft gevolgd, weet dat er geen ingrijpende veranderingen op de planning staan. Het Kabinet is nog demissionair en mag geen nieuw beleid voeren. Toch zijn er in 2022 kleine fiscale veranderingen.

Heffingsvrij vermogen box 3 gaat omhoog

We hebben er op onze Instagrampagina ook al een stukje over geschreven: de vermogensbelasting gaat omlaag. Vermogensrendementheffing is de belasting die je betaalt over vermogen in box 3. Vanaf 1 januari 2022 gaat deze belasting iets omlaag en het heffingsvrije vermogen dus iets omhoog. In 2021 ligt de grens op €50.000 aan spaargeld of beleggingen. Boven dat bedrag betaal je geen vermogensrendementheffing. In 2022 komt die grens te liggen op € 50.650. 

Belastingtarief inkomstenbelasting gaat iets omlaag

Waarschijnlijk ga je deze verandering niet merken, maar we gaan hem toch noemen. Momenteel betaal je namelijk 37,07 procent als je tot € 69.398 per jaar verdient. Dit percentage gaat ietsjes zakken, namelijk naar 37,03 procent.

Thuiswerkkostenvergoeding

Sinds corona werken veel mensen thuis, veel meer dan ze voorheen deden. Waar thuiswerken eerst nog een verplichting was, begint dit voor bedrijven steeds meer de norm te worden. Maar als je thuis werkt heb je toch andere kosten dan als je gewoon naar kantoor gaat. Denk maar aan koffiegebruik, stroom of verwarming. Daarom komt er in 2022 een onbelaste thuiswerkvergoeding. Deze vergoeding is 2 euro per dag. Werkgevers kunnen er zelf voor kiezen of ze deze thuiswerkvergoeding óf een reiskostenvergoeding toekennen.

Zelfstandigenaftrek gaat omlaag

Als je ondernemer bent en voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar, heb je recht op zelfstandigenaftrek. Dit betekende in 2021 dat € 6.670 van je winst niet werd belast. Sinds 2020 gaat dit bedrag elk jaar omlaag. In 2022 zal dit bedrag nog maar op € 6.310 liggen. Het doel van deze veranderingen is om de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers de verkleinen.