Zo rond je jouw boekhouding af voor het einde van het jaar

Zo rond je jouw boekhouding af voor het einde van het jaar

Als het einde van het jaar nadert, wil je jouw boekhouding op orde hebben. Dit geeft een goed beeld van jouw inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar, maar zorgt ook voor een soepele overgang naar het nieuwe jaar.

1. Controleer en corrigeer fouten

Voordat je begint met het afronden van je boekhouding, is het belangrijk om eventuele fouten te corrigeren. Zijn er nog facturen of bonnetjes die je bent vergeten in te boeken? Staan er geen dubbele transacties in je boekhoudsysteem? Zo zorg je voor een actueel overzicht en weet je precies wat de huidige stand van zaken is.

2. Verifieer de balans

Hoe zit het met je cashflow? Zijn er nog facturen die betaald moeten worden of die jij moet betalen? Zijn er onjuiste boekingen gedaan? Controleer ook in je boekhoudsysteem of alle activa, passiva en je eigen vermogen goed zijn weergegeven op de balans. Neem de tijd om alle rekeningen te controleren.

3. Doe een laatste btw-aangifte

Voor veel bedrijven is het einde van het jaar ook het moment om de laatste btw-aangifte in te dienen. Controleer of alle btw-transacties correct zijn geregistreerd en bereken het totale bedrag aan verschuldigde of terug te vorderen btw. Zorg ervoor dat je op tijd bent met het indienen van je aangifte om eventuele boetes te voorkomen. Als je een boekhouder hebt wordt dit voor je gedaan, maar ook dan is het belangrijk om te controleren of je alles goed hebt doorgegeven.

4. Archiveer documentatie

Ook is het belangrijk om al je documenten goed te bewaren. Heb je alles wat je de belasting verschuldigd bent betaald? Bewaar kopieën van facturen, bonnen en andere belangrijke documenten op een veilige plaats. Dit kan natuurlijk ook online. Zorg er dan voor dat je overzichtelijke mapjes gebruikt, zodat je informatie gemakkelijk kunt terugvinden.

5. Blik op het nieuwe jaar

Met het afsluiten van het afgelopen jaar, wil je het nieuwe jaar natuurlijk goed voorbereid starten. Stel daarom ruim op tijd financiële doelen voor jezelf, zodat je weet waar je in het nieuwe jaar aan kunt werken. Lees hier meer over in dit artikel.

Neem de tijd om deze stappen zorgvuldig te doorlopen. Hulp nodig? Raadpleeg een professionele boekhouder, zodat jouw boekhouding altijd op orde is.