Financiële doelen opstellen voor het nieuwe jaar

Financiële doelen opstellen voor het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar wil je goed voorbereid starten. Daarom is het fijn om ruim op tijd doelen voor jezelf te stellen – ook financieel. Zowel zakelijk als privé. Misschien wil je sparen voor een grote aankoop, schulden aflossen of simpelweg meer grip krijgen op je financiën. Het stellen van doelen helpt je om bewust om te gaan met je geld.

Waarom financiële doelen?

Het stellen van financiële doelen is belangrijk omdat het richting geeft aan je financiële planning. Ze zorgen ervoor dat je niet alleen maar in het moment leeft en impulsieve uitgaven doet, maar juist bewuste keuzes maakt die bijdragen aan jouw langetermijnvisie. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat die visie is. Met specifieke doelen kun je de voortgang meten en successen vieren (als je die doelen behaalt).

Hoe stel ik financiële doelen?

Het opstellen van financiële doelen vraagt wat tijd en reflectie, maar het is de moeite waard. De volgende stappen kunnen je erbij helpen:

1. Bepaal je doelen:

Denk na over wat je echt wilt bereiken op financieel gebied. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen of met pensioen gaan op een bepaalde leeftijd? Schrijf deze doelen duidelijk op.

2. Wees specifiek:

Maak je doelen zo specifiek mogelijk. Formuleer ze in termen van bedragen en deadlines. Bijvoorbeeld: "Ik wil €10.000 sparen voor een nieuwe auto in de komende 2 jaar;

3. Maak het meetbaar:

Zorg ervoor dat je jouw voortgang kunt meten. Stel meetpunten vast waarop je jouw financiën bijhoudt. Je kunt bijvoorbeeld elke eerste dag van de maand jouw vermogen bijhouden in een overzicht.

4. Wees realistisch:

Wees eerlijk en realistisch. Wat is financieel haalbaar in jouw situatie? Zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft tijdens het werken aan je doelen.

5. Maak een plan:

Welke stappen zijn er nodig om jouw doelen te bereiken? Misschien moet je extra inkomstenbronnen aanboren, een financieel coach in de hand nemen of bezuinigen.

6. Houd vol:

Doelen stellen is één ding, maar ze ook daadwerkelijk behalen vereist doorzettingsvermogen en discipline. Blijf gefocust en gemotiveerd, zelfs als het even tegenzit.

Tips voor het behalen van je doelen

  • Budgetteren:


Maak een gedetailleerd plan en houd je daar ook aan. Dit betekent niet dat je heel zuinig moet leven, maar dit geeft je wel inzicht in wat je precies moet doen om je doelen te behalen.

  • Maak spaarpotjes:

Verdeel je rekeningen in spaarpotjes. Je kunt bijvoorbeeld verschillende spaarrekeningen met spaardoelen aanmaken of je betaalrekening onderverdelen in kleinere potjes. Zo krijg je meer inzicht in je financiën.

  • Automatiseer spaar- en aflossingen:

Bij vrijwel elke bank kun je automatische betalingen instellen voor je spaarrekeningen. Als je salaris bijvoorbeeld wordt overgeschreven op je rekening, gaat het geld direct naar de juiste plek.

  • Zoek ondersteuning:

Met je moeder of je buurman praten over financiën is misschien niet de beste optie. Zoek daarom iemand die hier daadwerkelijk verstand van heeft en die je kan begeleiden of waar je simpelweg inspiratie vandaan kunt halen.