Zijn opleidingskosten aftrekbaar?

Zijn opleidingskosten aftrekbaar?

Als zzp'er of eigenaar van een klein bedrijf is het belangrijk om te weten welke kosten je mag aftrekken bij de belastingaangifte. Veel mensen vragen zich af of opleidingskosten ook meetellen. In dit artikel leggen we uit of dat zo is en vertellen we je waar je op moet letten als je opleidingskosten wilt aftrekken.

Aftrekbare opleidingskosten

Goed nieuws voor ondernemers: in veel gevallen zijn opleidingskosten volledig aftrekbaar. Dit geldt zowel voor de kosten van cursussen, trainingen en workshops als voor studiemateriaal en examengeld. Het belangrijkste criterium is dat de opleiding gericht moet zijn op het verbeteren of updaten van jouw kennis en vaardigheden die direct relevant zijn voor jouw bedrijf.

Om in aanmerking te komen voor aftrekbaarheid moeten de opleidingskosten voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. De kosten moeten gemaakt worden door jou als ondernemer of door een werknemer in dienst van jouw bedrijf.
  2. De kosten moeten gemaakt worden met het doel om jouw kennis en vaardigheden te vergroten of bij te houden.
  3. De opleiding moet aantoonbaar relevant zijn voor jouw bedrijf of beroep.
  4. De kosten moeten redelijk zijn in verhouding tot het doel van de opleiding.

Daarnaast geldt er een drempelbedrag van €250,- per jaar. Dit betekent dat alleen de kosten boven dit bedrag in aanmerking komen voor aftrekbaarheid. Het is dus belangrijk om alle gemaakte opleidingskosten goed bij te houden en overzichtelijk te bewaren.

Niet-aftrekbare opleidingskosten

Kosten voor een congres, studiereis of seminar mag je gedeeltelijk aftrekken als bedrijfskosten. Ze moeten wel noodzakelijk zijn voor je bedrijf. Je kunt ervoor kiezen om ofwel 80% van de gemaakte kosten af te trekken, of een drempel toe te passen waarbij alleen de kosten boven € 5.100 aftrekbaar zijn.

Kosten voor hobbycursussen, persoonlijke ontwikkeling of studie die niet direct gerelateerd is aan jouw onderneming vallen buiten de aftrekbaarheid. Daarnaast komen ook kosten voor levensonderhoud tijdens een studieperiode niet in aanmerking voor aftrek.

Hoe kun je opleidingskosten aftrekken?

Om de gemaakte opleidingskosten af te trekken, moet je deze opnemen in je aangifte inkomstenbelasting. De kosten vallen onder de categorie 'Scholingsuitgaven'. Je kunt gebruikmaken van het formulier 'Opgaaf gegevens voor de loonheffingen' om de gemaakte scholingsuitgaven door werknemers in te vullen.

Zorg ervoor dat je alle benodigde bewijsstukken, zoals facturen en betalingsbewijzen, goed bewaart. Deze dienen als ondersteuning bij een eventuele controle door de Belastingdienst. Daarnaast is het verstandig om advies in te winnen bij een boekhouder of fiscalist om er zeker van te zijn dat je aan alle voorwaarden voldoet en optimaal gebruikmaakt van de aftrekmogelijkheden.

Hulp nodig van een boekhouder? Neem dan contact met ons op.