Belastingvoordelen voor groene investeringen

Belastingvoordelen voor groene investeringen

Als zzp'er of eigenaar van een onderneming ben je altijd op zoek naar manieren om kosten te besparen en je bedrijf te laten groeien. Een van de manieren om dit te doen is door te investeren in duurzame energie. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar hier zijn ook belastingvoordelen aan verbonden. Lees in dit artikel hoe jij kunt profiteren van groene investeringen.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Een van de belangrijkste belastingvoordelen voor groene investeringen is de Energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kun je als ondernemer een percentage van het geïnvesteerde bedrag in duurzame energie aftrekken van de winstbelasting. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen over het jaar waarin je de investering doet.

Je moet hiervoor investeren in bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Energielijst, zoals zonnepanelen, warmtepompen, LED-verlichting en energiezuinige machines. Het percentage van de aftrek ligt in 2024 op 40%. Dit betekent dat je bijvoorbeeld bij een investering van €10.000,- in zonnepanelen €4.000,- kunt aftrekken van je winstbelasting.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Naast de EIA is er ook de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie is bedoeld voor particulieren én ondernemers die investeren in duurzame verwarmingsinstallaties of apparaten. Met de ISDE kun je een tegemoetkoming krijgen voor een gedeelte van de aanschafkosten van bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler of biomassaketel.

Het bedrag dat je kunt ontvangen via de ISDE is afhankelijk van het type apparaat en het vermogen ervan. De hoogte van het subsidiebedrag wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid en kan variëren. Door gebruik te maken van deze subsidie kun je dus flink besparen op de kosten van duurzame verwarmingsinstallaties en apparatuur binnen jouw bedrijf.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)


Naast specifieke regelingen voor groene investeringen, is er ook nog de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze aftrekpost is van toepassing op alle investeringen die je als ondernemer doet in bedrijfsmiddelen, waaronder ook duurzame energievoorzieningen.

De KIA biedt een extra aftrekmogelijkheid bovenop de reguliere afschrijving van bedrijfsmiddelen. Het bedrag dat je kunt aftrekken is afhankelijk van het totale investeringsbedrag en kan oplopen tot enkele tienduizenden euro's. Door gebruik te maken van de KIA kun je dus aanzienlijk besparen op de belasting die je moet betalen over jouw investeringen.

Btw-teruggave

Een ander belangrijk voordeel van groene investeringen is de mogelijkheid tot btw- teruggave. Als ondernemer kun je namelijk de btw die je betaalt over duurzame energie- investeringen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit geldt zowel voor zakelijke als particuliere investeerders.

Om in aanmerking te komen voor btw-teruggave moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals het hebben van een KvK-inschrijving en het correct indienen van jouw btw-aangifte. Het terugvragen van btw kan een significante besparing opleveren, vooral bij grote investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen.