Zelf boekhouden of boekhouden uitbesteden als ZZP’ er?

Zelf boekhouden of boekhouden uitbesteden als ZZP’ er?

Als startende ondernemer is een van je taken om je (financiële) administratie goed bij te houden. Een taak die niet altijd even leuk is, maar wel erg belangrijk is! Een overzichtelijke administratie is belangrijk om te zien hoe je bedrijf er financieel voor staat en voor je jaarlijkse belastingaangifte. Een volledig complete administratie is tenslotte de basis voor je jaarlijkse belastingaangifte.

In je administratie zie je welke inkomsten, uitgaven, facturen, btw-aangifte en alles wat met je financiën van jouw onderneming te maken heeft op een rij. Dankzij dit overzicht zie je al snel op welke vlakken het financieel goed gaat of waar het juist beter kan. Maar wanneer besluit je tot wanneer je de boekhouding zelf wilt bijhouden of wanneer je deze wilt gaan uitbesteden?


Bij elke onderneming verschillend

De tijd en moeite die je kwijt bent aan je boekhouding is per onderneming erg verschillend. Kleinere ondernemingen die bijvoorbeeld weinig inkopen doen, weinig personeelsleden hebben en een beperkt aantal opdrachtgevers hebben, zijn minder tijd kwijt aan de boekhouding. De administratie van deze bedrijven kan bijvoorbeeld alleen maar bestaan uit facturen. Toch is het belangrijk dat je administratie helemaal klopt.

Wanneer je een grotere onderneming hebt kan dit er heel anders uit zien. Deze hebben bijvoorbeeld te maken met honderden klanten, opdrachtgevers, inkoop- en verkoop en een groot team aan personeelsleden. Bij deze ondernemingen moet er dus veel meer worden bijgehouden in de boekhouding en kost dat dus meer tijd.

Wanneer je onderneming begint te groeien is het goed om na te denken tot wanneer jij je boekhouding nog zelf wilt bijhouden of dat je deze gaat uitbesteden. Graag zetten we een aantal voordelen van beide opties voor je op een rij:


Boekhouding zelf bijhouden

Wanneer je de boekhouding zelf wilt bijhouden is het goed om te weten dat er enkele onderdelen altijd terug naar voren moeten komen in je financiële administratie. Denk hierbij aan, verkoop- en inkoopfacturen, bonnen, bankafschriften, offertes/contracten/overeenkomsten, urenregistratie, reiskosten, belastingaanslagen, rittenadministratie, personeelsadministratie en de agenda.

Wanneer je deze onderdelen op een rij hebt, kun je aan de slag met je boekhouding. Het voordeel van zelf je boekhouding bijhouden is dat je geld bespaart op een boekhouder of accountant. Als startende ondernemer is dit natuurlijk erg voordelig! Met een startende of kleine onderneming zul je relatief weinig werk hebben aan je boekhouding en is het bijhouden van je boekhouding dus nog goed te doen.


Zelf je boekhouding bijhouden met ondersteuning van een boekhouder

Wil je graag dat er toch iemand met je meekijkt om te checken of je het allemaal goed doet? Dan kun je er ook voor kiezen om je boekhouding samen met een boekhouder te doen. Je hebt dan de volledige controle over je boekhouding en waar nodig is, vraag jij aan de boekhouder of alles goed verloopt en er geen foutjes te vinden zijn. Super fijn als je dus graag zelf de controle hebt en toch er zeker van wilt zijn dat je alles goed doet!


Boekhouding uitbesteden

Je onderneming begint te groeien en je merkt dat er steeds meer administratie bij komt kijken, wat meer van je tijd inneemt. Je raakt soms zelfs het overzicht kwijt en veel van je werktijd of juist je vrije tijd wordt ingenomen door het bijhouden van de boekhouding. Als ondernemer ben je tenslotte liever bezig met het werven van nieuwe klanten, klantrelaties opbouwen, het uitbouwen van je marketing en andere belangrijke aspecten binnen je onderneming.  Een goed moment om dus na te gaan denken over het uitbesteden van je boekhouding!

Bij het uitbesteden van je boekhouding laat je een externe boekhouder verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van je (financiële) administratie. Tegenwoordig wordt dit geheel online gedaan via handige boekhoudprogramma’s, waarin alles automatisch wordt doorgevoerd en jij gemakkelijk een online overzicht hebt van je financiën. Wil je meer weten over online boekhouden? Lees dan onze blog “Online boekhouden? Dit zijn de 9 voordelen!”.


De voordelen van het uitbesteden van je boekhouding:


1. Bespaar tijd

Door de boekhouding aan iemand anders over te laten houd jij als ondernemer veel meer tijd over om je te richten op andere belangrijke aspecten. Wanneer je boekhouding online wordt bijgehouden kun je wanneer het je uitkomt altijd gemakkelijk inzicht hebben op je boekhouding.


2. Geen fiscale zaken

Bespaar jezelf de zorgen over het correct bijhouden van zaken als, belastingaangifte, aftrekposten en andere fiscale zaken. Dit wordt automatisch allemaal bijgehouden wanneer je je boekhouding uitbesteed.


3. Altijd up-to-date

Het komt nog wel eens voor dat binnen de fiscaliteit er van alles veranderd. Wanneer je dit zelf moet bijhouden kan dit nogal wat tijd en geld kosten. Gelukkig wordt dit door de boekhouder of accountant altijd bijgehouden en wordt je op de hoogte gebracht van de nieuwste veranderingen. Zo kom je nooit voor ‘leuke’ verrassingen te staan. Hier wordt ook rekening mee gehouden bij het beheren van je administratie. 


Conclusie

Het uitbesteden van je boekhouding kent veel voordelen en zorgt ervoor dat jij vooral veel tijd overhoudt voor de andere belangrijke aspecten binnen je onderneming. Overweeg je om je boekhouding uit te besteden maar zit je nog met enkele vragen? Dan helpen we je graag verder! We leggen je graag alles stap voor stap uit om jou als ondernemer uiteindelijk meer hulp en steun te bieden. Graag komen we in contact met je, zodat we alles samen kunnen doornemen!