Krijg je als ondernemer een hypotheek?

Krijg je als ondernemer een hypotheek?

Het is nog nooit zo druk geweest op de woningmarkt. Veel mensen zijn op zoek naar een nieuwe woning en de concurrentie is groot. En áls je dan een woning hebt gevonden, hoe groot is de kans dan dat je hier ook een hypotheek op kunt krijgen? Krijg je als ondernemer überhaupt een hypotheek?

 

Weet welke bank een hypotheek wil geven 


Als je in loondienst bent dan kijkt een bank naar je loonstroken. Als ondernemer of zelfstandige heb je die natuurlijk niet. En je kunt ook geen werkgeversverklaring overleggen. Daarom kijken de meeste banken naar je gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dat gebruiken ze als toetsinkomen om de maximale hypotheekwaarde te berekenen. 

Niet alle banken staan te springen om ondernemers die een hypotheek willen. Via deze tool kun je de geschikte banken op een rijtje zetten: https://www.ikbenfrits.nl/hypotheek-zzp/berekenen/ 

Breng je financiële situatie in kaart 

Daarnaast kijken sommige banken ook iets verder dan je winst om te zien of jij kredietwaardig genoeg bent. Ze kunnen bijvoorbeeld rekening houden met iemand die garant voor je kan staan, eigen middelen of jouw potentie in de toekomst. 

Het is daarom belangrijk om je financiële situatie in kaart te brengen. Zorg dat je zoveel mogelijk documenten beschikbaar hebt die hier een goed beeld van geven. Zoals:

  • Aangiftes inkomstenbelasting & jaarrekeningen van de afgelopen 3 jaar
  • Overzicht van je huidige vermogen (zoals spaargeld en beleggingen)
  • Overzicht van je vaste lasten (verzekeringen)
  • Overzicht van leningen en schulden 
  • Financiële prognose voor het komende jaar 

Nog geen 3 jaar ondernemer?

Lukt het je niet om drie aangiftes inkomstenbelasting aan te leveren omdat je nog geen drie jaar ondernemer bent? Ook dan hoef je niet alle hoop te verliezen. Er zijn banken die ook leningen verstrekken aan ondernemer die nog maar één jaar ondernemer zijn. Vaak wordt in deze gevallen gevraagd om een inkomensverklaring (opgesteld door onafhankelijke rekenexperts) of een prognose die wordt opgesteld door een accountant.

Krijg je een hypotheek als ondernemer? Het heeft misschien wat meer voeten in de aarde, maar onmogelijk is het zeker niet!