Zwanger als zelfstandige? Hier heb je recht op

Zwanger als zelfstandige? Hier heb je recht op

Ben je zelfstandig én zwanger? Ook dan heb je bepaalde rechten. Lees in deze blog welke dit zijn en hoe je hier aanspraak op kunt maken.

Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ)

Voor zwangere zelfstandigen is er een regeling in het leven geroepen: de Zelfstandige en Zwanger-regeling, oftewel de ZEZ. Dit is een uitkering waar je ten minste 16 weken gebruik van kunt maken, tijdens en na je zwangerschap. Deze kun je aanvragen bij UWV.

Wanneer kom je voor de ZEZ in aanmerking?

Om gebruik te kunnen maken van de ZEZ, moet je:

  • een eigen bedrijf hebben;
  • een zelfstandig beroepsbeoefener zijn, zoals een freelancer of artiest;
  • medeaandeelhouder zijn van een bedrijf waar je werkt;
  • of meewerken in het bedrijf van je partner.

Je moet in ieder geval als zelfstandige werken op de dag voordat de ZEZ-uitkering inging.

Hoe lang zwangerschapsverlof als zelfstandige?

Hoe lang je zwangerschapsverlof neemt als zelfstandige is volledig aan jou. Hier ben je immers zelfstandige voor!

Je kunt de ZEZ aanvragen als je 24 weken zwanger bent. Deze uitkering duurt minimaal 16 weken en gaat in tussen 6 en 4 weken voor de dag na jouw uitgerekende datum. Je mag dus zelf bepalen wanneer je de uitkering laat ingaan. Als je eenmaal bevallen bent, heb je recht op een uitkering van minimaal 10 weken.

Ben je inmiddels bevallen en kom je erachter dat je tot een jaar geleden recht had op de uitkering? Dan mag je deze met terugwerkende kracht aanvragen. Het bedrag dat je dan uitgekeerd krijgt, is dan echter wel minder.

Hoe hoog is de maximale ZEZ-uitkering?

De hoogte van de ZEZ hangt af van het aantal uren dat je hebt gewerkt in het vorige jaar. Was dit minimaal 1.225 uur, dus voldeed je aan het urencriterium? Dan ontvang je de maximale uitkering. Dit is maximaal 100% van het bruto minimumloon. Voor een maand zal dit ongeveer neerkomen op zo’n € 1600.

Als je minder uren hebt gewerkt, hangt de hoogte van de uitkering af van de winst die je hebt gemaakt in het vorige jaar. Ben je dit jaar voor het eerst begonnen als zelfstandige? Dan wordt de hoogte van de uitkering gebaseerd op het aantal uren dat je ditzelfde jaar hebt gewerkt en de winst die je hebt gemaakt.