De kleineondernemersregeling is een vrijstelling voor de omzetbelasting. In deze blog leggen we uit wat dit precies inhoudt en wanneer je hier gebruik van kunt maken.
Hoe werkt de kleineondernemersregeling? (KOR)
De kleineondernemersregeling is een btw-vrijstelling voor ‘kleine’ ondernemers. Als je aan de voorwaarden voldoen om gebruik te maken van deze regeling, betekent dit dat je geen btw hoeft te berekenen aan je klanten. Maar je kunt dan ook geen btw terugvragen van de kosten die je maakt. Je doet dus helemaal geen btw-aangifte als je gebruikmaakt van deze regeling. Wél moet je gewoon inkomstenbelasting blijven betalen.
Als je gebruikmaakt van de KOR hoe je geen facturen te sturen naar je klanten. Dit mag natuurlijk wel. Omdat je echter geen btw doorberekend, zet je op je factuur de volgende zin: 'Factuur vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB’. Je rekent verder geen btw-bedrag.
Wat is het voordeel van de KOR?
Je kunt er zelf voor kiezen of je gebruik wilt maken van deze regeling. Je hoeft geen btw door te berekenen aan je klanten en je mag geen btw terugvragen van de kosten die je maakt, dus je hebt hierdoor maar een beperkte administratie.
Daarnaast is het interessant om hier gebruik van te maken als je veel particulieren als klanten hebt. Zij kunnen als klant geen btw terugvragen en moeten dit dus altijd betalen. Als je gebruikmaakt van de KOR en dezelfde prijs aanhoudt als daarvoor, is je marge hoger.
Maar verwacht je bijvoorbeeld veel te gaan investeren? Dan is het minder handig om de KOR te gebruiken, omdat je dan de btw niet kunt terugvragen.
Wanneer kun je gebruikmaken van de KOR?
De kleineondernemersregeling is echt in het leven geroepen voor – jawel – kleine ondernemers. Voor de Belastingdienst ligt deze grens op € 20.000 exclusief btw aan omzet per kalenderjaar. Dit betekent dat je niet meer dan dat bedrag mag verdienen om deel te nemen aan de KOR.
Hoe lang mag je de KOR gebruiken?
Als je kiest om gebruik te maken van de KOR, doe je dit voor minimaal 3 jaar. Als deze 3 jaar voorbij zijn en je wilt nog steeds gebruikmaken van de regeling, dan hoef je niets te doen en loopt te regeling gewoon door.
Maar verdien je meer dan € 20.000 euro per kalenderjaar? Dan moet je je afmelden voor de KOR. Vanaf dat moment moet je namelijk btw in rekening gaan brengen en btw-aangifte gaan doen.
De Kamer van Koophandel heeft een handige video gemaakt over de KOR. Deze kun je hier bekijken: https://youtu.be/CaCUjUz4QJA