Zijn mijn reiskosten als ondernemer aftrekbaar?

Zijn mijn reiskosten als ondernemer aftrekbaar?

Als ondernemer ben je vaak onderweg. Met de auto, het openbaar vervoer of misschien zelfs met het vliegtuig naar het buitenland. Wist je dat veel van deze kosten aftrekbaar zijn? 

Reizen met de auto


Auto van de zaak

Staat jouw auto op naam van je bedrijf, bijvoorbeeld omdat je deze zakelijk leaset of zakelijk gekocht hebt? Dan mag je de btw van de zakelijke autokosten terugvragen als je btw-aangifte doet. Dit geldt voor bijvoorbeeld benzine, maar ook voor onderhoud.

Auto als privébezit

Maak je wel zakelijke kilometers met je auto, maar is het jouw privébezit? Dan is het belangrijk om bij te houden hoeveel kilometers je zakelijk rijdt per jaar. Houd hiervoor een kilometerregistratie bij waarin staat van waar tot waar je hebt gereden en hoeveel kilometers dat in totaal zijn. Aan het einde van het jaar mag je vervolgens € 0,19 per gereden kilometer aftrekken van de inkomstenbelasting. 

Reizen met het openbaar vervoer  

Ook zakelijke kosten die je maakt doordat je met het openbaar vervoer reist zijn fiscaal aftrekbaar. Dit geldt voor de trein en bus, maar bijvoorbeeld ook voor het vliegtuig. Hiervoor is het belangrijk dat je alle bonnetjes goed bewaart als bewijs. De bedragen exclusief btw mag je aan het einde van het jaar aftrekken van de inkomstenbelasting. 

Reizen met de fiets of brommer

Misschien heb je veel klanten in de omgeving en ben je vaak met de fiets op pad. Ook dan mag je kosten aftrekken! Als je gebruikmaakt van een fiets of brommer in privébezit, mag je voor elke gereden (zakelijke) kilometer € 0,19 aftrekken van de inkomstenbelasting. Ook hiervoor is het belangrijk dat je een kilometerregistratie bijhoudt waarin staat wat het adres van vertrek en aankomst is en hoeveel zakelijke kilometers je in totaal gereden hebt.