Hoe werkt de startersaftrek?

Hoe werkt de startersaftrek?

Als startende ondernemer zijn er een aantal aftrekposten waar je van kunt profiteren. Zo ook de startersaftrek. Wat houdt dit precies in en hoe kom je hiervoor in aanmerking?

Wat is de startersaftrek?

Als je ondernemer bent en voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar, heb je recht op zelfstandigenaftrek. Dit betekent dat € 6.310 van je winst niet wordt belast. Je hoeft over dit bedrag dus geen belasting te betalen.

De startersaftrek is een verhoging op deze zelfstandigenaftrek. Deze aftrek is speciaal voor startende ondernemers. De startersaftrek houdt in dat er een verhoging van € 2.123 bovenop de zelfstandigenaftrek komt. Dit wordt vervolgens van je winst afgehaald, zodat je minder belasting hoeft te betalen.

Heb je de AOW-leeftijd al bereikt? Dan is de hoogte van de startersaftrek ongeveer € 1.062.

Wanneer heb je recht op de startersaftrek?

De startersaftrek mag je maximaal drie keer aanvragen in de eerste vijf jaar waarin je ondernemer bent. Om dit aan te kunnen vragen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je hebt recht op zelfstandigenaftrek (en besteed o.a. minstens 1.225 uur per jaar aan je onderneming).
  • Je bent in de afgelopen vijf jaar maximaal vier jaar ondernemers voor de inkomstenbelasting geweest.
  • Je hebt in de afgelopen vijf jaar maximaal twee keer gebruikgemaakt van de startersaftrek.

Je kunt de startersaftrek niet doorschuiven. Maak je dus gebruik van de zelfstandigenaftrek en heb je recht op de startersaftrek? Dan móet je deze gebruiken. Doe je dit niet, dan gaat de startersaftrek verloren.

Waarom een startersaftrek?

Als je net begint als ondernemer, maak je vaak veel ‘opstartkosten’. Misschien moet je wel inkopen doen voor producten, schaf je een laptop aan of laat je een website bouwen. Om je in de eerste jaren te ondersteunen, is de startersaftrek in het leven geroepen. Deze aftrekpost mag je van je winst aftrekken, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt. Toch fijn!