Startende ondernemer? Zo stel je een businessplan op

Startende ondernemer? Zo stel je een businessplan op

Als startende ondernemer is het belangrijk om een goed doordacht en professioneel businessplan te hebben. Dit plan is een leidraad voor het succesvol opzetten en runnen van je bedrijf. Het helpt je bij het bepalen van je strategie, doelen én uiteindelijke acties.

In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een businessplan en geven we handige tips voor het opstellen ervan (en dat rijmt ��).

Waarom is een businessplan belangrijk?

Een businessplan is de blauwdruk van je bedrijf. Het stelt je in staat om je ideeën concreet te maken en helpt je om verschillende obstakels alvast uit te denken. Daarnaast heeft het nog meer voordelen:

  • Financiering - Ben je op zoek naar een investering? Een goed uitgedacht businessplan is vaak een vereiste voor investeerders.
  • Strategie - Aan de hand van een businessplan kun je jouw strategie en doelen bepalen. Het helpt je om de juiste koers voor je bedrijf uit te stippelen.
  • Risicobeheer - Een goed businessplan identificeert potentiële risico's en geeft je de mogelijkheid om hierop te anticiperen en passende maatregelen te nemen.
  • Verkoop en marketing - Met een businessplan kun je je verkoop- en marketingstrategie ontwikkelen en bepalen hoe je jouw producten of diensten op de markt gaat brengen.

Tips voor het opstellen van een businessplan

Het opstellen van een businessplan kan overweldigend lijken, maar met de juiste aanpak kun je tot een effectief plan komen. Deze tips kunnen je hier mogelijk bij helpen:

1. Ken je doelgroep

Voordat je begint met het schrijven van je plan, is het belangrijk om te weten wie jouw doelgroep is. Wie zijn jouw potentiële klanten? Wat zijn hun behoeften? Door dit in kaart te brengen, kun je beter inspelen op de wensen van jouw doelmarkt.

2. Beschrijf jouw bedrijfsidee

Geef een duidelijke beschrijving van jouw bedrijfsidee. Wat is jouw product of dienst? Wat maakt het uniek? Hoe ga je waarde creëren voor jouw klanten?

3. Marktonderzoek

Voer gedegen marktonderzoek uit om inzicht te krijgen in de markt waarin je wilt opereren. Wie zijn jouw concurrenten? Wat zijn de trends en ontwikkelingen in de sector? Dit helpt je om een realistisch beeld te vormen van de kansen en bedreigingen.

4. Financieel plaatje

Maak een realistisch financieel plaatje voor jouw bedrijf. Hoeveel geld heb je nodig om te starten? Wat zijn je verwachte inkomsten en kosten? Een goed onderbouwd financieel plan is cruciaal bij het aantrekken van investeerders.

5. Marketing- en verkoopstrategie

Beschrijf hoe je jouw producten of diensten op de markt gaat brengen en hoe je potentiële klanten gaat bereiken. Welke kanalen ga je gebruiken? Welke prijsstrategie hanteer je?

6. Team en organisatie

Geef een overzicht van het team achter jouw bedrijf en beschrijf hun taken en verantwoordelijkheden. Leg ook uit hoe de organisatiestructuur eruitziet.


Een businessplan is geen vast document. Het is belangrijk om deze regelmatig bij te werken naarmate je bedrijf groeit en verandert. Het is een dynamisch document dat meegroeit met jouw onderneming.