Pensioen opbouwen als ondernemer

Pensioen opbouwen als ondernemer

Pensioen. Het klinkt nog zo ver weg. Daar wil je toch eigenlijk nog helemaal niet aan denken? Maar we kennen allemaal de uitdrukkingen: “een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”. En “regeren is vooruitzien”. Met andere woorden: het is belangrijk om een blik op de toekomst te werpen, ook als die nog zo ver weg lijkt. En daar hoort het pensioen nu eenmaal ook bij.

Is pensioen opbouwen eigenlijk verplicht? 

Als zelfstandig ondernemer wordt er geen maandelijks bedrag ingehouden van je loon en in een pensioenpot gestopt. Als je daarom een extra inkomen wilt hebben als je de AOW-leeftijd eenmaal hebt bereikt, is het belangrijk om hier nu al aan te werken. Dit is niet verplicht en blijft een vrije keuze.

Eigen spaarpot

Je hoeft dus ook geen geld te stoppen in een pensioenfonds. Je kunt er ook voor kiezen om geen pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld omdat je genoeg spaargeld of beleggingen hebt, of omdat je altijd door wilt blijven werken (al is die kans waarschijnlijk iets minder groot).

Het zelf opzij leggen van geld voor je pensioen is daarom een van de manieren om dit op te bouwen. Wel betaal je hier vermogensrendementsheffing over als dit meer dan € 50.000 is. Daarnaast is de rente op je spaargeld niet meer wat het is geweest.

Oudedagsreserve

Een andere manier om pensioen op te bouwen is door een oudedagsreserve. Dit is een bedrag dat je opzij mag zetten om te sparen voor je pensioen. Dit bedrag gaat van de jaarlijkse winst af die je als ondernemer maakt. Je ‘reserveert’ als het ware de winst om hier op een later moment, als je met pensioen gaat, gebruik van te maken. Pas op dat moment betaal je hier belasting over.

Lees hier meer over de oudedagsreserve.

Lijfrente 

Daarnaast kun je ook kiezen voor een lijfrente. Hiermee spaar je elke maand of elk jaar een bedrag ‘voor later’. Deze lijfrente sluit je altijd af bij een verzekeraar of bank, die het bedrag vervolgens in termijnen uitbetaalt als jij met pensioen gaat. Dan pas betaal je hier belasting over. Maar omdat je boven de AOW-leeftijd minder belasting betaalt, haal je hier op deze manier wat belastingvoordeel uit.

Welke manier van pensioensparen heeft jouw voorkeur?