Een fiets als aftrekpost: kan dat?

Een fiets als aftrekpost: kan dat?

Het voorjaar is officieel begonnen en we hebben al flink wat mooie dagen gehad. Bij de meeste mensen gaat het al lekker kriebelen om de fiets te pakken, ook naar klanten toe. Maar hoe zit dat eigenlijk als je ondernemer bent?

Fiets als privé-uitgave

De meeste mensen hebben privé een fiets. Daar zijn we immers Nederlanders voor, toch? Natuurlijk betaal je de aanschaf van deze fiets en het plakken van een bandje of andere onderhoudskosten ook privé.

Gebruik jij je fiets echter veel voor zakelijk gebruik? Bijvoorbeeld omdat je regelmatig naar kantoor of klanten fietst? Dan is het mogelijk om het aantal kilometers dat je hebt afgelegd af te trekken van je winst. Fietsen vervangt namelijk het gebruik van het openbare vervoer of je auto.

Je mag voor elke gereden kilometer 19 cent van je winst aftrekken. Wel is het belangrijk dat je deze kilometers goed bijhoudt in een handig overzicht. Zet er ook bij wat je start- en eindlocatie waren en wat de reden van je fietsritje was. En natuurlijk hoeveel kilometer je hebt gefietst!

Deze optie is vooral handig als je al een fiets hebt en deze relatief vaak zakelijk gebruikt. In dat geval kun je elk jaar weer je winst drukken.

Fiets als zakelijke aftrekpost

Fiets je meer dan 10% voor zakelijke doeleinden? Dan is het ook mogelijk om de fiets zakelijk aan te schaffen. Ook mag je onderhoudskosten zakelijk opvoeren. Deze kosten drukken zo eenmalig op je winst. Als je nieuwe fiets echter duurder is dan 450 euro, valt dat onder een bedrijfsinvestering. In dat geval worden de kosten verspreid over vijf jaar.

Omdat je in principe gratis fietst (je hoeft alleen je eigen energie te verbruiken) heb je naast de aanschaf van een nieuwe fiets weinig kosten. Op een enkele reparatie na wellicht. Daarom is deze optie vooral handig als je relatief weinig zakelijk fietst, maar wel een dure fiets wilt aanschaffen.