Ondernemer en zorgtoeslag, hoe zit dat precies?

Ondernemer en zorgtoeslag, hoe zit dat precies?

Als je in Nederland woont of werkt is een zorgverzekering verplicht. Het gaat hierbij om de basisverzekering. Eventueel kun je er nog voor kiezen om een aanvullende verzekering te nemen. Maar hoe zit het met zorgtoeslag? Heb je daar ook recht op als ondernemer?

Zorgtoeslag om je zorgverzekering te betalen

Voor elke zorgverzekering betaal je een premie per maand én betaal je een verplicht eigen risico. De hoogte van je eigen risico hangt af van de hoogte van de premie die je betaalt. De zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid die je kunt krijgen om de premie van jouw zorgverzekering te betalen.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

Als jouw inkomen per jaar niet hoger is dan € 31.998, of als het inkomen van jou en je toeslagpartner* samen niet hoger is dan € 40.944, kun je zorgtoeslag krijgen. 

Ook mag je vermogen niet te hoog zijn. Je vermogen mag namelijk niet hoger zijn dan € 120.020 en het vermogen samen met je toeslagpartner niet hoger dan € 151.767. 

*Een toeslagpartner is niet direct hetzelve als jouw partner. Het kan gaan om een partner waarmee je getrouwd bent, maar ook iemand waarmee je samen een koopwoning hebt. Ontdek hier wanneer je spreekt van een toeslagpartner.

Zorgtoeslag als ondernemer

Voor ondernemers én voor mensen in loondienst gelden dezelfde regels als het gaat om zorgtoeslag. Er gelden dus geen andere regels als je ondernemer of zzp’er bent. 

Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag en om wat voor bedrag het dan gaat? Bereken dan hier jouw mogelijke toeslag.

Heb je eerst wel zorgtoeslag ontvangen, maar verandert je inkomen? Vergeet dan niet om dit direct door te geven aan de belastingdienst. Alle wijzigingen in inkomen kunnen namelijk invloed hebben op de hoogte van je toeslagen. Dit voorkomt dat je later een hoog bedrag moet terugbetalen.