Efficiënt thuiswerken als ondernemer

Efficiënt thuiswerken als ondernemer

Werk jij regelmatig thuis? Thuiswerken kan een uitdaging zijn, vooral voor ondernemers die gewend zijn aan een drukke kantooromgeving. Om effectief te blijven terwijl je vanuit huis werkt, is het belangrijk om dit vooral gestructureerd aan te pakken. Hieronder vind je praktische tips om productief en gefocust te blijven.

1. Werk aan je ritme

Rust, reinheid en regelmaat doen wonderen. Klinkt misschien een beetje cliché, maar er zit een behoorlijke kern van waarheid in. Het aanhouden van een vast ritme – het liefst elke dag dezelfde – kan ervoor zorgen dat je productiviteit en energielevel omhooggaan. Dit betekent dus: dezelfde tijden opstaan en naar bed, werken met focusblokken, genoeg pauze nemen tussendoor en op tijd stoppen.

2. Neem een takensysteem

Een agenda en planner kunnen jou als ondernemer houvast bieden. Maar vaak zijn er zoveel losse taken te doen, dat dit te veel is om voortdurend op te schrijven. Een online takensysteem kan je helpen om orde in de chaos te creëren. Er zijn genoeg (gratis) tools waar je gebruik van kunt maken, zoals Trello en Todoist. Hier kun je onder andere projecten in bijhouden, taken verdelen en acties inplannen per week. Erg handig!

3. Zorg voor een fijne thuiswerkplek

Het is verleidelijk om je laptop te pakken en aan de keukentafel te gaan zitten. Toch is dit niet de beste optie als je veel thuis moet werken. Creëer een vaste werkplek voor jezelf waar je je spullen aan het eind van een werkdag gewoon kunt laten liggen. Zo ben je ook minder snel geneigd om achter je laptop te gaan lunchen, maar kun je hier gewoon de keukentafel voor gebruiken. Heb je niet zoveel ruimte thuis? Wees dan creatief. Er is vast nog wel een plekje in huis dat niet gereserveerd is.

4. Werk zoveel mogelijk offline

Dit is natuurlijk afhankelijk van het werk dat je doet. Als jij de hele dag door belletjes verwacht, dan kun je je mobiel beter aan laten. Maar moet je ergens gefocust aan werken? Zet je mobiel dan helemaal uit. Sluit ook je mail en plan vaste momenten in om deze te bekijken. Zo krijg je niet de hele dag door pop-ups die je afleiden van je werk.