Als zzp’er heb je veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheid. Anders dan bij een werkgever moet je dus zelf zorgen voor verzekeringen, zelf pensioen opbouwen en een oplossing bedenken als je een tijdje niet kunt werken. Als zzp’er is het niet verplicht om een verzekering af te sluiten, maar in sommige gevallen wel verstandig.
Dit zijn de meest voorkomende verzekeringen.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Je kunt altijd ziek worden, een ongeluk krijgen of om een andere reden niet kunnen werken. Als je in loondienst bent heb je dan recht op een uitkering. Maar ben je zelfstandige? Dan krijg je van de overheid niets als je arbeidsongeschikt raakt. Je kunt er daarom voor kiezen om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.
Als je dan ziek wordt of een ongeluk krijgt en niet meer kunt werken, krijg je toch nog een maandelijkse vergoeding. Het is aan jou of je hiervoor kiest. De premie die je betaalt, is afhankelijk van je leeftijd, beroep en het bedrag dat je wilt verzekeren.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kost natuurlijk geld, maar is wel fiscaal aftrekbaar. Je moet goed bij jezelf nagaan wat het risico is om arbeidsongeschikt te raken. Werk je bijvoorbeeld in de bouw? Dan is de kans op een ongeluk groter dan als je ‘veilig’ op kantoor werkt.
Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Ben je bij een klant op gesprek en gooi je per ongeluk koffie over iemands laptop of raakt er door jouw toedoen iemand gewond? Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor materiële of letselschade die je aanbrengt bij anderen terwijl je aan het werk bent. In zulke gevallen vergoedt een particuliere aansprakelijkheidsverzekering deze schade niet.
Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering daarentegen ben je verzekerd voor beroepsfouten. Deze verzekering is vooral nuttig voor beroepen met een adviserende functie, bijvoorbeeld voor architecten of advocaten. Een verkeerd advies of verkeerde berekening kan dan namelijk al leiden tot grote schade.
Inventarisverzekering
Heb je net een nieuw bedrijfspand gehuurd en een volledige inboedel aangeschaft? Dan heb je ook een zakelijke inventarisverzekering nodig om je inventaris te verzekeren. Het zou je maar gebeuren dat er brand ontstaat of ingebroken wordt!
Maar ook als je vanuit huis werkt kan een inventarisverzekering een optie zijn. Vaak heb je al een inboedelverzekering waarmee je persoonlijke inboedel verzekerd is, maar het verschilt per verzekering of ook je zakelijke spullen verzekerd zijn. Hier kun je dus een aparte verzekering voor afsluiten.
Zakelijke rechtsbijstandverzekering
Een klant die jouw factuur niet betaalt, een opdrachtgever die niet blij is met de opgeleverde applicatie en weigert te betalen of een overtreding van de milieuregels tijdens een bouwproject. Het kan zomaar voorkomen dat je als zelfstandige te maken krijgt met een zakelijk conflict. Het is dan fijn als je juridische ondersteuning kan krijgen.
Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering betaal je maandelijks een premie (afhankelijk van je beroep en het risico) en heb je recht op deze juridische hulp. Daarnaast worden door deze verzekering kosten voor bijvoorbeeld advocaten of deurwaarders vergoed.
Pensioen
Pensioen, heb jij daar al over nagedacht? Als zelfstandige is er niemand die voor jou pensioen opbouwt. Het is dus belangrijk om te bedenken waar je op je oude dag van gaat leven. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je zelf een spaarpotje bijhouden, maar ook instappen op een broodfonds of een pensioenpolis afsluiten bij een verzekeraar. Als je eenmaal de 65+ hebt bereikt, is het toch fijn als je van iets meer rond kunt komen dan enkel AOW.