Je kent het wel. Aan het begin van het jaar krijg je een brief met de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het komende jaar. En dat kan soms een behoorlijk bedrag zijn. Wat houdt deze aanslag in en wat moet je ermee?
Wat is de voorlopige aanslag?
De belastingdienst kan steeds vaker van tevoren inschatten hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen over het komende jaar en neemt dit op in een voorlopige aanslag.
De voorlopige aanslag belandt zomaar op je mat zonder dat je hier bewust om gevraagd hebt. Het bedrag van deze aanslag wordt gebaseerd op de hoogte van de aangifte over het afgelopen jaar.
Het voordeel? Op deze manier hoef je aan het einde van het jaar zo min mogelijk bij te betalen, tenzij je heel veel meer gaat verdienen dan in het voorgaande jaar.
Wel volgt later - vaak aan het begin van het volgende jaar - altijd nog een definitieve berekening. Als je de voorlopige aanslag hebt betaalt, kan het zijn dat je bij de definitieve aanslag nog een bedrag moet bijbetalen of juist geld terugkrijgt.
Zo kun je de voorlopige aanslag betalen
Heb je een voorlopige aanslag ontvangen? Check dan eerst even of je gegevens kloppen. Vervolgens kun je kiezen om deze op twee manieren te betalen: in één keer of in maximaal 11 termijnen. Vaak krijg je korting als je het bedrag in één keer betaalt.
Wil je niet betalen? Pas de voorlopige aanslag dan aan
Het kan zijn dat je een behoorlijke voorlopige aanslag hebt ontvangen, maar het bedrag hiervoor nog niet op je rekening hebt staan. Bijvoorbeeld omdat je dit gedurende het jaar nog moet verdienen.
Je kunt je voorlopige dan aanpassen. Verwacht je bijvoorbeeld dat je dit jaar minder verdient dan vorig jaar? Dan kun je jouw verwachte inkomsten verlagen in de voorlopige aanslag waardoor je een lager bedrag betaalt.
Maar ook andersom is dit mogelijk. Verwacht je juist meer te verdienen dan vorig jaar? Dan kun je jouw verwachte inkomsten verhogen waardoor je een hogere voorlopige aanslag betaalt. Deze kun je dan verspreid over het jaar betalen, zodat je aan het einde van het jaar niet één fors bedrag hoeft te betalen.
Bekijk hier hoe je zelf jouw voorlopige aanslag kunt wijzigen.