Top 5 veelgemaakte fouten in btw-aangiftes

Top 5 veelgemaakte fouten in btw-aangiftes

Elk kwartaal staat het weer op de planning: de btw-aangifte. Hét moment om de btw op te geven die je in de afgelopen drie maanden hebt ontvangen van jouw klanten. De btw die je hebt betaald mag je hier vervolgens mee in mindering brengen. In dit artikelen delen we 5 veelgemaakte fouten als het gaat om btw-aangiftes.

1. Bonnetjes vergeten

De Belastingdienst wil natuurlijk wel een bewijs hebben van jouw uitgaven als je btw-aangifte doet. Heb je geen bonnetje meer? Dan is het jammer, maar mag je die betreffende kosten niet aftrekken. Zorg er dus altijd voor dat je jouw bonnen goed bewaart. Plan bijvoorbeeld elke vrijdag een half uurtje om al jouw inkomsten en uitgaven op een rij te zetten en bonnetjes te verzamelen.

2. Overal btw van opgeven

Je hebt vast wel een keer een zakelijke lunch of diner betaalt. Waar veel mensen zich in vergissen is dat je dit wel van je zakelijke rekening mag betalen, maar dat je de btw hier niet voor mag aftrekken in je boekhouding. Ditzelfde geldt voor eten en drinken dat wordt verzorgd door een cateraar en in zakelijke omstandigheden wordt genuttigd. Wél hoort de bon in je administratie thuis.

3. Te laat btw-aangifte doen

Btw-aangifte kan je doen in de maand na het betreffende kwartaal. Wil je dus btw-aangifte doen van oktober, november en december (4 e kwartaal), dan moet je in januari van het jaar erop vóór 31 januari btw-aangifte gedaan hebben. Als je dit niet doet krijg je een boete. Vaak krijg je eerst nog een herinnering, maar als je dan niet op tijd bent ontvang je een boete van 3% van het aangiftebedrag. Reken maar uit!

4. Verkeerde periode

Het kan zijn dat je een factuur stuurt, maar dat deze pas een paar maanden later (in een ander kwartaal) betaald wordt. Voor je btw-aangifte is het belangrijk dat je gebruikmaakt van de datum die op je factuur staat en niet de datum waarop deze factuur betaald is. Heb je dus in januari een factuur gestuurd, maar wordt deze in juni pas betaald? Dan doe je in het eerste kwartaal gewoon btw-aangifte over deze factuur.

5. Buitenlandse btw

Heb jij af en toe een klant uit het buitenland, bijvoorbeeld België of Engeland? Dan is het nodig om je te verdiepen in de btw-regels die voor dat land gelden. Daar kunnen namelijk andere regels gelden voor het type klant en het type product of dienst dan in Nederland. Houd hier dus rekening mee als je zakendoet buiten de landsgrenzen.