Klanten in het buitenland? Dit moet je weten

Het kan zijn dat je als ondernemer goederen verkoopt of diensten levert aan klanten in het buitenland. Dan zijn de spelregels nét iets anders dan als je enkel Nederlandse klanten hebt. In deze blog lees je wat zakendoen binnen en buiten de EU inhoudt voor de btw-aangifte. 


Zakendoen binnen de EU


Het is allereerst belangrijk om het onderscheid te maken tussen klanten binnen de EU en klanten buiten de EU.

Diensten leveren aan bedrijven binnen de EU

Doe je zaken met bedrijven binnen de EU, dan gaat het vaak om intracommunautaire diensten. Dit betekent dat de klant zelf btw berekent én betaalt in zijn eigen land. Jij hoeft dan dus geen btw te rekenen. Zelf pas je het 0%-tarief toe, dus je rekent 0% btw. Vervolgens zet je jouw eigen btw-nummer en het btw-id van de klant op de factuur. Ook geef je aan dat het om een intracommunautaire dienst gaat. 

Let op: ook als je 0% btw rekent moet je deze facturen gewoon opnemen in je btw-aangifte. 

Diensten leveren aan particulieren binnen de EU

Zijn jouw klanten geen bedrijven maar particulieren? Als je zakendoet met particulieren binnen de EU verandert er eigenlijk niet zoveel ten opzichte van zakendoen in Nederland. Meestal is het dan voldoende om Nederlandse btw in rekening te brengen.
 

Zakendoen buiten de EU


Zakendoen met klanten buiten de EU werkt nét even anders. Deze landen zijn geen lid van de Europese Unie en kunnen dus een andere regelgeving hebben. Denk bijvoorbeeld aan Amerika, China (buiten Europa) maar ook Zwitserland en IJsland. Het btw-tarief kan per land verschillen. Ook in dit geval betaal je geen btw in Nederland. 

Diensten leveren aan bedrijven buiten de EU


Jouw klant draagt de btw af in zijn eigen land. Op de factuur die je stuurt hoef je daarom geen btw te zetten. Wel is het belangrijk om bij de belastingdienst van het betreffende land na te gaan hoe je aangifte moet doen. 

Diensten leveren aan particulieren buiten de EU


Als je diensten levert aan particulieren buiten de EU doe je aangifte zoals je dat ook met Nederlandse klanten doet. Je brengt dus gewoon de Nederlandse btw in rekening. 

Via deze tool kun je zien in welk land je btw verschuldigd bent.