Auto op de zaak: hoe werkt dat precies?
Er zijn verschillende manieren om als zelfstandige of ondernemer voordelig zakelijk te rijden. In dit artikel zetten we de opties op een rij.
Zakelijk rijden in je privé-auto
Heb jij al een auto en wil je deze gebruiken voor privé- en zakelijke kilometers? Dan kan dat gewoon. Je mag € 0,19 per zakelijke kilometer rekenen en aftrekken van de winst die je in dat boekhoudjaar maakt.
Daarnaast mag je de btw voor de zakelijke kilometers aftrekken. Rijd je in een jaar bijvoorbeeld 40% zakelijk en 60% privé? Dan mag je 40% van de btw van de tankbonnetjes aftrekken. Verder moet je de kosten die je aan de auto hebt gewoon privé betalen.
Voor het rekenen van kilometervergoeding is het natuurlijk wel belangrijk dat je goed bijhoudt hoeveel kilometers je zakelijk hebt gereden. Houd dus een nauwkeurige kilometerregistratie bij.
Zakelijke auto kopen of leasen
Naast het gebruiken van je bestaande auto voor zakelijke kilometers, kun je ook een zakelijke auto kopen of leasen. In het geval van kopen komt de aanschafwaarde gewoon op de balans te staan. Ook mag je kosten die je aan de auto hebt aftrekken van de winst die je maakt.
Een lease-auto daarentegen koop je niet, maar lease je maandelijks. De kosten van dit leasebedrag en alle andere kosten, zoals benzine, mag je van je winst aftrekken.
Privé rijden in je zakelijke auto
Het kan zijn dat je een eigen auto hebt, maar hier minder dan 500 kilometer per jaar privé mee rijdt. In dat geval zegt de Belastingdienst: wij beschouwen deze auto als jouw zakelijke auto. Als dat zo is kun je alle kosten die je maakt voor je auto en de btw aftrekken van de belasting.
Rijd je echter privé meer dan 500 kilometer per jaar? Dan mag je de auto zakelijk gebruiken en nog steeds alle kosten zakelijk aftrekken. Wel betaal je dan bijtelling. Voor een auto op benzine of diesel betaal je een bijtellingspercentage van 22%. Voor een elektrische auto betaal je tot € 40.000 12% bijtelling en daarboven 22%.
Als je een zakelijke auto koopt of leaset is het dus goed om rekening te houden met de bijtelling die je betaalt als je meer dan 500 privé-kilometers per jaar rijdt.