5 belastingvoordelen voor zzp’ers en startende ondernemers

5 belastingvoordelen voor zzp’ers en startende ondernemers

Van alle zzp’ers die starten, is slechts 40% na vijf jaar nog steeds zzp’ers. De meerderheid hiervan wordt (weer) werknemer. Het kan soms best lastig zijn om je hoofd boven water te houden als zzp’er of klein bedrijf. Er komen veel kosten bij kijken als je voor jezelf begint en het kan soms moeilijk zijn om voldoende klanten te vinden. Gelukkig zijn er verschillende belastingvoordelen die kleine bedrijven kunnen benutten om hun financiële situatie te verbeteren.

1. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost waarmee zelfstandige ondernemers hun belastbaar inkomen kunnen verlagen. In 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 5.030,-. Dit betekent dat je als ondernemer dit bedrag van je winst mag aftrekken voordat je belasting betaalt. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen en houd je meer over.

2. Startersaftrek

Als je net begint met je onderneming kun je gebruikmaken van de startersaftrek. Dit is een extra aftrekpost van € 2.123,- die je bovenop de zelfstandigenaftrek mag aftrekken. Hierdoor kun je in het eerste jaar van je onderneming extra belastingvoordeel behalen.

3. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als je als kleine ondernemer investeert in bedrijfsmiddelen, kun je in aanmerking komen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze aftrekpost is bedoeld om investeringen in bedrijfsmiddelen te stimuleren en kan oplopen tot maximaal € 17.841,-. Hierdoor kun je de kosten van je investeringen in bijvoorbeeld een laptop of ergonomische bureaustoel verlagen.

4. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil

Als je als ondernemer investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, kun je in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Hiermee kun je extra belastingvoordeel behalen bij de aanschaf van bijvoorbeeld elektrische auto's, zonnepanelen of warmtepompen.

5. Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Als je een onderneming start vanuit een situatie van arbeidsongeschiktheid, dan heb je recht op startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Dit is een aftrekpost van € 12.000,- waarmee je je belastbaar inkomen kunt verlagen. Hierdoor betaal je minder belasting en houd je meer over tijdens je ziekteperiode. De hoogte van het bedrag neemt af naarmate je de aftrek vaker hebt toegepast.

Kortom, als kleine ondernemer zijn er verschillende belastingvoordelen waarvan je kunt profiteren. Het is belangrijk om te weten welke aftrekposten voor jouw specifieke situatie gelden om hier optimaal gebruik van te kunnen maken. Wil je hier meer over weten of je volledige administratie uitbesteden? Neem dan vrijblijvend contact op via robert@fixxt.nl